Mięso przed pieczeniem należy wyżyłować, bo żyły powodują, że mięso kurczy się, staje się twarde.
Delikatne mięso np. piersi z kurczaka łatwiej rozbijemy gdy włożymy je do torebki foliowej.
Każdą pieczeń wstawiamy do gorącego piekarnika, nigdy do zimnego.
Pieczeń nie będzie wysuszona jeśli na czas pieczenia do piekarnika wstawimy garnuszek z wodą.
Gdy do mięsa mielonego dodasz startego ziemniaka kotlety mielone wchłoną mniej tłuszczu.
Nawet
najtwardsze mięso zmięknie w gotowaniu i nic nie straci na smaku, jeśli
po odszumowaniu wleje się do garnka łyżeczkę wódki.
Jeśli przed
włożeniem do piekarnika przez godzinę wymoczysz mięso wołowe w maślance
lub kefirze, pieczeń będzie bardziej chrupiąca.
Jarzyny szybko oczyścimy z robaków i ślimaków, jeśli włożymy je do słonej wody na kilka minut.
Rosół będzie miał ładny kolor, jeśli do garnka włożymy umytą łuskę od cebuli.
Solone śledzie będą delikatniejsze, jeśli do moczenia użyjemy mleka zamiast wody.
Szczypta soli wsypana do wody, której gotujemy jajka zapobiega pękaniu skorupek, a jajka dadzą się łatwo obierać.
Ryż zachowa śnieżną biel i nie rozgotuje się, jeżeli dodamy do wody kilka kropel soku lub odrobinę kwasku cytrynowego.
Białe pieczarki - jeśli umyte i pokrojone pieczarki skropisz sokiem z cytryny, nie będą ciemniały.
Rosół będzie miał ładny kolor, jeśli do garnka włożymy umytą łuskę od cebuli.
Solone śledzie będą delikatniejsze, jeśli do moczenia użyjemy mleka zamiast wody.
Szczypta soli wsypana do wody, której gotujemy jajka zapobiega pękaniu skorupek, a jajka dadzą się łatwo obierać.
Ryż zachowa śnieżną biel i nie rozgotuje się, jeżeli dodamy do wody kilka kropel soku lub odrobinę kwasku cytrynowego.
Białe pieczarki - jeśli umyte i pokrojone pieczarki skropisz sokiem z cytryny, nie będą ciemniały.
Zielony
koperek najdłużej przechowuje się z korzonkiem, ale młoda zielona
pietruszka, gdy jej nie uciąć korzonka, bardzo szybko traci świeżość.
Pomidory i ogórki najlepiej smakują gdy są przechowywane w temperaturze pokojowej.
Aby truskawki były dłużej świeże najpierw je płuczemy i starannie osuszamy a następnie usuwamy szypułki.
Jarzyn
nie należy moczyć w wodzie, gdyż tracą wiele cennych składników
odżywczych. Przygotowujemy je bezpośrednio przed gotowaniem.
Porady zebrane i zapisywane przez lata doświadczeń własnych i poprzednich pokoleń.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz