Możemy śmiało stwierdzić, że stosowanie przypraw jest konieczne – służy zdrowiu i daje rozkosz podniebieniu.
Znaczenie przypraw w naszym żywieniu jest ogromne, przez polepszenie smaku, zapachu lub barwy potrawy stają się bowiem apetyczniejsze, a dzięki temu zwiększa się przyswajalność składników odżywczych w nich zawartych. Przyprawy to nie tylko smak ale i zdrowie.
Przedstawione tutaj przyprawy kulinarne to niezbędne minimum, które każda gospodyni domowa powinna stosować w swojej kuchni. Oprócz opisu poszczególnych przypraw, znajdziesz tu przepisy na mieszanki przyprawowe, dowiesz jak je przechowywać i kupować.
Zakup i przechowywanie przypraw
Rośliny
przyprawowe kupujemy zwykle świeże lub suszone. Kupując świeże należy
pamiętać o kupnie takiej ilości, która będzie nam potrzebna w
najbliższym czasie, gdyż dłuższe przechowywanie pozbawia je aromatu.
Stosowanie świeżych przypraw jest korzystniejsze ale nie zawsze mamy
taką możliwość, na przykład zimą. Warto pokusić się o własną mini uprawę
niektórych przypraw w domu.
Wskazówki do przechowywania świeżych przypraw:
- rośliny przyprawowe liściaste dobrze jest skropić wodą i włożyć do lodówki w foliowej torebce
- korzenie roślin należy owinąć folia aluminiową lub umieścić w foliowej torebce; w ten sposób przeciwdziałamy ich wysuszeniu
- jeśli rośliny przyprawowe wymagają obieranie, robimy to bezpośrednio przed użyciem
- krojenie powinno odbywać się na plastikowej deseczce; jeśli używamy drewnianej, powinna ona być wcześniej zmoczona; w suchą drewnianą deseczkę wsiąka cenny sok
Jeśli
jednak decydujemy się na zakup przypraw suszonych to trzeba przede
wszystkim pamiętać o sprawdzaniu daty ich przydatności do spożycia.
Przyprawy zbyt długo przechowywane w sklepach tracą swój aromat.
Suszone przyprawy przechowujemy w szczelnie zamkniętych pudełkach lub słoikach, inaczej tracą cenne olejki lotne, a więc swój aromat. Warto tez stosować pojemniki nie przepuszczające światła, gdyż niektóre przyprawy np. papryka, tracą swoja barwę.
Nie wolno przechowywać przypraw w papierowych torebkach.
Warto zorganizować sobie w kuchni jakieś miejsce przeznaczone na przyprawy, najlepiej jeśli to będzie specjalna półeczka. Można kupić ją w sklepie albo wykonać własnoręcznie. Ta druga na pewno sprawi każdej gospodyni wiele frajdy. Jeśli jednak pani domu nie ma umiejętności majsterkowicza, można kupić dowolna półeczkę z surowego drewna i własnoręcznie pomalować ją na kolor pasujący do kuchni lub udekorować stosując np. technikę Decoupage. Jako pojemniki można wykorzystać słoiczki po przecierach dla niemowląt, po musztardach i wiele innych. Ważne jest aby miały szczelne zakrętki.
Warto też pomyśleć o napisach na słoiczkach, unikniemy w ten sposób pomyłek.
Kupno gotowych półeczek z przyprawami jest najwygodniejsze ale pamiętajmy, że nie zawsze używamy w swojej kuchni wszystkich przypraw, które zaoferuje nam producent.
Suszone przyprawy przechowujemy w szczelnie zamkniętych pudełkach lub słoikach, inaczej tracą cenne olejki lotne, a więc swój aromat. Warto tez stosować pojemniki nie przepuszczające światła, gdyż niektóre przyprawy np. papryka, tracą swoja barwę.
Nie wolno przechowywać przypraw w papierowych torebkach.
Warto zorganizować sobie w kuchni jakieś miejsce przeznaczone na przyprawy, najlepiej jeśli to będzie specjalna półeczka. Można kupić ją w sklepie albo wykonać własnoręcznie. Ta druga na pewno sprawi każdej gospodyni wiele frajdy. Jeśli jednak pani domu nie ma umiejętności majsterkowicza, można kupić dowolna półeczkę z surowego drewna i własnoręcznie pomalować ją na kolor pasujący do kuchni lub udekorować stosując np. technikę Decoupage. Jako pojemniki można wykorzystać słoiczki po przecierach dla niemowląt, po musztardach i wiele innych. Ważne jest aby miały szczelne zakrętki.
Warto też pomyśleć o napisach na słoiczkach, unikniemy w ten sposób pomyłek.
Kupno gotowych półeczek z przyprawami jest najwygodniejsze ale pamiętajmy, że nie zawsze używamy w swojej kuchni wszystkich przypraw, które zaoferuje nam producent.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz