poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Dekorowanie potraw (garnirowanie, garnish)

Jak sprawić, aby codzienne posiłki były nie tylko ucztą dla podniebienia, ale i dla oczu?
Dla każdej potrawy ważne jest nie tylko smak ale i sposób jej podania. Zwróć uwagę na to jak sama odbierasz podaną na stół potrawę, w pierwszej kolejności ją widzisz, następnie czujesz jej zapach a dopiero na końcu smakujesz.
Pobudzanie trzech zmysłów człowieka: wzroku, zapachu i smaku to klucz do efektownej prezentacji potraw nie tylko w restauracjach ale i w naszych domach.

Zamysłem dekorowania potraw jest pobudzanie wszystkich zmysłów gości - jeśli patrzą na atrakcyjnie i kusząco wyglądające jedzenie to zostaną zachęceni do spróbowania go.
Miło jest jak zaproszeni goście oglądają serwowane potrawy z każdej strony i rozpoczynają ciekawe i emocjonujące dyskusje na ten temat sztuki kulinarnej. Podczas takich rozmów każda potrawa smakuje o wiele lepiej.
Ładnie udekorowana potrawa zyskuje nie tylko na wyglądzie ale również smakuje inaczej, dekoracyjne dodatki podnoszą walory smakowe potrawy.

dekoracja1Pomyśl z jakim apetytem Twoje dzieci będą jadły posiłek, który będzie przypominał swoim wyglądem grzybki, myszki czy inne stworki. Jeśli podasz na przyjęcie dla dzieci ciekawie ozdobione przekąski to na pewno wszyscy mali goście zjedzą je ze smakiem i będzie przy tym trochę dodatkowej zabawy.

Dekorowanie potraw na potrzeby naszego domu nie wymaga wymyślnych narzędzi czy produktów, wystarczy skorzystać ze składników ogólnie dostępnych i kilku prostych akcesorii kuchennych. Nie musisz stawiać na stole rzeźby lodowej aby zrobić wrażenie na domownikach czy zaproszonych gościach.
Do podstawowych narzędzi należą przede wszystkim noże, te trochę większe i małe o różnych kształtach ostrzy (ważne są małe, spiczaste nożyki). Najważniejsze jest aby wszystkie były bardzo dobrze naostrzone. W sprzedaży są również specjalne zestawy do modelowania warzyw, które przypominają dłutka o różnych kształtach końcówek.
Przydatne są również przyrządy do robienia spirali z ogórka i rzodkwi, dekoracyjnego rowkowania skórki warzyw i owoców, nożyki dekoracyjne do cytrusów, łyżeczki do wydrążania kulek, foremki do wykrawania kanapek i koreczków, specjalne noże faliste, krajacze do jajek, wydrążacz do jabłek.
narzedzia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz