Mąka orkiszowa to produkt o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych.
Warto po nią sięgnąć nie tylko podczas diet, choć akurat w tym przypadku
jest bardzo cenna. Pieczywo z mąki orkiszowej ma nie tak wysokiego
indeksu glikemicznego jak inne, za wyjątkiem żytniego. Jednak z własnego
doświadczenia wiem, że to drugie nie zawsze jest dobrze tolerowane,
zwłaszcza przy problemach z żołądkiem. Wtedy warto sięgnąć po pieczywo
orkiszowe, najlepiej własnego wypieku, kiedy mamy stu procentową pewność
co do składu. Zamiast chleba można oczywiście upiec też pyszne
bułeczki. Podaję przepis na bardzo "lekkie" bułki, bez dodatku tłuszczu i
cukru.
Składniki:
- 300 g maki orkiszowej
- 1 jajko
- 10 g otrębów
- 1 łyżka inuliny
- 25 g świeżych drożdży
- płaska łyżeczka soli
- 150 ml wody
Do miski wsypać mąkę orkiszową, dodać rozkruszone drożdże i pozostałe
składniki. Wodę należy dolewać stopniowo podczas wyrabiania, jej ilość
jest zależna od mąki, podałam tu w przybliżeniu. Ciasto po wyrobieniu
zrobi się kleiste, nie powinno być za rzadkie. Odstawiamy ciasto w
ciepłe miejsce, aby trochę wyrosło. Następnie ponownie przerabiamy i
dzielimy na 8 części, z każdej porcji robimy kulkę. Przygotowane
bułki/kulki układamy na papierze do pieczenia w dość dużych odstępach,
przykrywamy ściereczką i pozwalamy im trochę urosnąć.
Przed włożeniem do pieca smarujemy wodą i posypujemy płatkami owsianymi.
Bułki pieczemy w temperaturze około 190 stopni do lekkiego
zrumienienia.
Bułeczki będą jeszcze smaczniejsze kiedy do ciasta dodamy 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz