Spośród wielu potraw za narodowe dania rosyjskie uważa się;
-uchę, czyli zupę z kilku gatunków ryb
-bitki, czyli okrągłe zraziki z mielonego mięsa wołowego w sosie śmietanowym lub cielęce w sosie brunatnym.
-bliny, czyli naleśniki z mąki gryczanej, pszennej lub żytniej podawane z roztopionym masłem, śmietaną oraz dodatkie kawioru
-ruskie pierogi z ciasta drożdżowego z różnymi nadzieniami
-kotlety a la Pożarski, czyli mielone kotlety z mięsa drobiu
-boeuf Strogonow,
sporządzony z polędwicy wołowej pokrojonej w cienkie paski, lekko
podsmażone z cebulą, zaprawione śmietaną i ostrym sosem kabul
-rossolnik gotowany na rosole z pokrajanymi kwaszonymi ogórkami i plasterkami nerki cielęcej
Z
napojów bardzo popularny jest kumys (odżywczy i leczniczy napój musujący
produkowany z mleka kobylego, wielbłądziego i krowiego. W Rosji uprawia
się winorośl, z której produkuje się wina szampańskie, rizlingi i
portweiny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz