Najsłynniejszą
kawą włoską jest tak zwana kawa espresso. Nazwa ta może niejednego
zmylić, ponieważ na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że jest to
kawa z ekspresu wytworzona w bardzo krótkim czasie. Jednak tak do końca
nie jest. Kawa espresso jest to mocna czarna kawa, która składa się z
kilku, a może nawet kilkunastu rodzajów ziaren kawy stuprocentowej
Arabiki, parzona w inny sposób niż tradycyjne kawy, które zaparza się w
ekspresie. Mianowicie drobno zmielone ziarna kawy są parzone za pomocą
pary w specjalnie do tego przeznaczonym ekspresie do kawy pod
ciśnieniem, w efekcie czego ta kawa włoska
odznacza się mocnym smakiem i aromatem, jednak ma mniejszą zawartość
kofeiny niż kawa zaparzona w ekspresie w tradycyjny sposób. Dlatego też
espresso uważane jest za „zdrowszą” kawę.
Większość kaw włoskich
jest zaparzanych właśnie na bazie espresso, np. espresso coretto (z
dodatkiem brandy lub likieru), espresso shakerato (jest to espresso
wymieszane w shakerze z kostkami sorbetu), macchiato (jest to espresso z
odrobiną zimnego albo ciepłego mleka), cappuccino itp. Cappuccino jest
najbardziej znaną kawą włoską na całym świecie. Warto tu więc coś więcej
dopowiedzieć o tej kawie. Otóż, jak już wcześniej wspomniano, jest
wytworzone z czarnej mocnej kawy – espresso, serwowane z dodatkiem
zimnej pianki z mleka (piankę ubija się z tłustego mleka najczęściej
przy pomocy ekspresu do kawy). Z tego względu ma ono jasnobrązowy kolor i
łagodny smak. Wierzch można posypać kakao, wiórkami czekoladowymi albo
czekoladą z cynamonem i / lub wanilią.
Espresso serwuje się
na gorąco w małych filiżankach ze spodeczkiem i łyżeczką. Wyjątek
stanowi kawa espresso shakerato, którą podaje się tylko w szklance,
której brzegi są wysmarowane sokiem z cytrusów. Zdarza się również, że
cappuccino jest serwowane w szklance, częściej jednak podaje się je w
filiżance
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz